Vissza a főoldalra

Folyóirataink

A Gyermekkönyvtár folyóiratai közt a kicsik és nagyok egyaránt találnak olvasnivalót:
A magazinok színes tárházával várjuk a kicsiket és a nagyobbakat, lapozgatásra olvasásra.

Folyóirataink között mindenki megtalálja a kedvére valót!

Kölcsönzési tudnivalók:

A folyóiratok közül csak  a korábbi (előző havi, évi) lapszámokat kikölcsönözheted, az aktuális legfrissebb számot azonban helyben olvasgathatjátok.

 

Magyar szerzők meséit, verseit, újdonságként képregényeket, vidám mondókákat, kézműves ötleteket érdekes játékokat fejtörőket ajánl óvodás- és alsó tagozatos csemetéknek.

   

A Szivárvány színes, érdekes és olvasmányos tartalom mellett az igényeses kidolgoztott rajzokkal szólítja meg az óvodás korú gyermekeket.

Szülők mellett óvonőknek is ajánljuk!

   

A Százholdas Pagony lakóinak életéről szól. Rövid történetekkel, játékos fejtörőkkel és színezőkkel nyújt kellemes kikapcsolódást a kicsiknek.

   

Képességfejlesztő gyermekmagazin  kisiskolásoknak. A fejtörők, rejtvények, mesék és versek mellett egy-egy oldalon bemutatja a világ érdekességeit a gyermekeknek. Hasznos kisegítő anyag lehet az oktatásban is, ezért pedagógusok (elsősorban alsó tagozatban) számára is jó szívvel javasoljuk!

   

Ismét Szivárvány! De ez most a 7-12 éveseknek nyújt betekintést a világba, a világra. Az iskolai időszak alatt negjelenő lap elsősorban a kisiskolások lapja. A megjelenő számok kapcsolódnak az adott hónapan történő eseményekhez -a néprajzon a tudomány világáig -kapcsolódoan igyekszik szélesebb képet közvetíteni a gyerekeknek. A mesék, versek és az ismeretterjesző cikkek mellett idegen nyelvű oldalai segítenek a nebulóknak egy-egy nyelv gyakorásában. A magazinban évfolyamokra lebontott feladatlapokat, fejtörőket is találhatnak a kiváncsiskodók !

   

A határon túl élő kíváncsi magyar kisiskolások lapja. Nemcsak magyar szerzők, hanem határon túli írók alkotásait is közli. Vidám gyermekmagazin, sok érdekes ismeretterjesztő információval, mesével, verssel, vidám játékokkal, kifestővel.

   

A humor és a képregények kedvelőit várja Garfield, a hétalvó, örökké éhes macska, valamint gazdája, John.

   

Szórakoztató, irodalmi, kulturális folyóirat. Versekkel, történelmi szemelvényekkel gazdagítva, keresztrejtvénnyel fűszerezve jelenik meg ez a tartalmas 10-14 éves diákoknak szóló lap.

   

Süni magazin lapszámai tematikusak: minden egyes szám egy meghatározott témát jár körbe.  A földi élet és a természet rendjének összefüggéseit igyekszik minél érthetőbben bemutatni. Cikkeivel arra próbál rávilágítani, hogy mennyire fontos az ember és a természet békés egymás mellett élése. Teszi mindezt a "gyerekek nyelvére" lefordítva, egyszerűen, érthetően. A Süni régebbi számai 1994-1996-ig kötött állapotban kölcsönözhetőek.

   
   

Magazin a természetről mindenkinek, komolyabb stílusban. A kéthavonta megjelenő lap tartalmas ismereteket nyújt az olvasó részére.  Kalandozás hazai tájainkon és a nagyvilágban az állat- és a természet szépségei között. Útravaló minden évszakra.

   

Ez az egy évet megélt lap a növény-és állatvilág érdekességeit tárja olvasói elé.  (1997, kötve)

   

Vadon=Természet=Kaland=Tudomány. Ismeretterjesztő folyóirat, melynek cikkei nemcsak információban gazdagok hanem olvasmányosak is. A közérthetőséget kisebb idézetekkel, képaláírásokkal igyekeznek fokozni. A lapszámok tematikusak. Minden cikk hazai szerzők munkája, és a lapszámok fotóanyagát is a legnevesebb, legjobb hazai természetfotósok készítik.

   

„Tettekre indítani az embert, hogy őrizze meg a Földet.” Ez a mottója ennek az igényes kiadású, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló tudományos folyóiratnak, mely messzire kalauzol Földünk csodálatos világában, legyen szó természetről, állatokról, vagy akár emberekről.

   

A National Gheographic kisöccse a NG Kids. Témája a nagytestvérhez hasonlóan a földünk szeretetére, védelmére buzdítja gyermekolvasóit színes, izgalmas cikkekkel. Az természet iránti érdeklődést fejtörőkkel igyekszik fokozni.

   

A nagyobb gyerekek, felnőttek lapja. Sokszínűségével, változatos témáival, izgalmas képanyagával hamar felkelti az érdeklődést. A szellemi, erkölcsi értékeket képviselő irodalmi, művészeti rovatok tágítják, bővítik a lapot kézbevevők érdeklődését. A Szitakötő is fontosnak tartja a veszélyeztetett természeti értékek megismerését, megóvását.

   

A magazin a természettudomány témakörét öleli fel, ezen belül főleg a biológia, orvostudomány, és az utazás témaköreivel foglalkozik részletesebben. A havilap ismert kiterjedt és részletes fotóriportjairól. Minden korosztály számára ajánlható.

   

A magazinnal a Föld-bejárására hívjuk a kedves Olvasót. Földünk csodáit fedezhetjük fel ennek az érdekes és színes ismeretterjesztő magazinnak a segítségével. Arra törekszik, hogy választ adjon a világ nagy kérdéseire, elsősorban a földrajztudomány elemző, rendszerező eszköztárának segítségével. A klímaváltozás, a környezettudatos életmód egyaránt taglalt témái közé tartozik. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt tanít szórakoztatva miközben magyarázza a Világot.

   

A havonta megjelenő, minden korosztály érdeklődésére számot tartó lap célja, hírt adni a csillagászat legújabb eredményeiről, az égbolton megfigyelhető jelenségekről, és a Magyar Csillagászati Egyesület programjairól. Cikkíróink, tanácsokat adnak csillagászati megfigyelések végzéséhez, csillagászati fotózáshoz, távcsőépítéshez. A számok színes képmellékletekkel jelennek meg.

   

Ez az igényes történelmi ismeretterjesztő lap, mely tartalmát tekintve inkább szakmai folyóirat, külső megjelenésében viszont magazin a magyar és egyetemes történelmet tárgyalja az őskortól napjainkig, általában tematikus összeállítások keretében. 13 éves kortól ajánlható.

   

Történeti ismeretterjesztő, történetpolitikai folyóirat. Kiemelten tárgyalja a határokon túli magyarság történeti gyökereit és aktuális helyzetét de az egyetemes történelem témájában is széles körű ismereteket nyújt, a 13 éven felüli olvasók részére. Szórakoztató történelmet hirdet, így a vicc vissza-visszatérő tematika a lapban. Nagy teret szentel az érdekes vagy jellemző egyéni életsorsok elmesélésének.

   

Történelmi barangolások során készült, gyönyörű fotókkal illusztrált magazin. A korabeli ábrázolások mellett, tudományos írásokat és kutatási eredményeket tesznek közzé várakkal, kastélyokkal, templomokkal kapcsolatban. Gyerekek és felnőttek számára is tartogat meglepetéseket és érdekes történeteket. Kiemelt téma a hadtörténet. Olvashatunk még rendezvényekről, továbbá riportokat, híreket és rejtvényeket is tartalmaz a lap.

   

Havonta megjelenő tizenéves hölgyeknek szóló magazin. Az IM közvetlen, fiatalos stílusban szórakoztatja kamasz olvasóit. Sztárok, pletykák, kapcsolatok témájában próbál az információéhes tinilányoknak választ adni az "élet nagy kérdéseire".

   

Szépség, egészség és divattanácsok a fiatal, trendi hölgyeknek. Sztárok titkai, és az örök téma fiúk-lányok kapcsolata.

   

Fiataloknak szóló havi magazin. A hazai és külföldi sztárvilág híreiről, pletykáiról, népszerű előadókról és magánéletükről valamint a filmvilág újdonságairól egyaránt olvashatnak a rajongól.

   
   
Az alábbi folyóiratok évenként bekötve kölcsönözhetőek:
 
Búvár (1967-1989)
   
Állatbarát
   
Állatvilág (1977-1990)
   
Kutya magazin (1984-1990)
   
A kutya (1981)
   
Kutyarevü (1997)
   
Magyar Nyelvőr (2007-2010)
   
Nyelvünk és kultúránk (2006-2008)
   
Édes anyanyelvünk (2006-2009)

 Vissza a főoldalra